Πίτα με μοσχάρι, μπύρα και λαχανικά

2019-02-20

Υλικά

Για τη ζύμη:

  • 300 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 100 γρ τυρί τσένταρ, τριμμένο
  • 150 γρ βούτυρο, κατεψυγμένο για 30 λεπτά πριν τη χρήση
  • 100 ml παγωμένο νερό
  • 1 αβγό χτυπημένο

Για τη γέμιση:

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 4 λωρίδες μπέικον, χοντροκομμένες
  • 2 κρεμμύδια, σε φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 3 καρότα, σε φέτες
  • 1 κιλό μοσχάρι για στιφάδο, σε φέτες 1 εκ.
  • 250 γρ μανιτάρια σε φέτες 1 εκ.
  • 2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 500 ml μαύρη μπύρα
  • 4 κλωνάρια θυμάρι
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 2 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος

Εκτέλεση

Για τη ζύμη:

Kοσκινίζουμε το αλεύρι και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το τριμμένο τυρί.

Με έναν τρίφτη (από την πλευρά με τις μεγάλες τρύπες) τρίβουμε το βούτυρο μέσα στο μείγμα.

Ανακατεύουμε με ένα μαχαίρι ή μια σπάτουλα, ώστε να καλυφτεί όλο το βούτυρο και το τυρί με αλεύρι.

Το βούτυρο πρέπει να είναι σε κομμάτια, όχι ενσωματωμένο στη ζύμη.

Προσθέτουμε το παγωμένο νερό και ανακατεύουμε με το μαχαίρι. Η ζύμη πρέπει να είναι σε μεγάλα κομμάτια.

Όταν η ζύμη γίνει ενιαία, την κάνουμε μπάλα και την πιέζουμε ελαφρά για να σχηματίσουμε δίσκο.

Τυλίγουμε σε μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο τουλάχιστον για 30 λεπτά πριν τη χρησιμοποιήσουμε.

Για τη γέμιση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160C.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα σκεύος που μπαίνει στο φούρνο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το μπέικον για 2 λεπτά.

Βάζουμε και το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο, τα μανιτάρια και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συχνά για 6-7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι.

Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το μοσχάρι και πασπαλίζουμε με το αλεύρι.

Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά.

Προσθέτουμε τη μαύρη μπύρα, το θυμάρι και τα δαφνόφυλλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά.

Καλύπτουμε το σκεύος και το μεταφέρουμε στο φούρνο.

Ψήνουμε για 3 ώρες, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.

Βγάζουμε από το φούρνο και ελέγχουμε τη σάλτσα. Αν είναι υγρή, αφαιρούμε το καπάκι και ξαναβάζουμε στο φούρνο.

Προσθέτουμε το μαϊντανό και αλατοπιπερώνουμε.

Αφήνουμε να κρυώσει.

Σε ένα μεγάλο πυρέξ απλώνουμε το μείγμα του κρέατος και από πάνω απλώνουμε τη ζύμη, ώστε να καλύπτει το μείγμα.

Καλύπτουμε καλά όλες τις γωνίες, ώστε να σφραγίσει.

Με μια βούρτσα απλώνουμε το χτυπημένο αβγό στις γωνίες της πίτας, αλλά και σε όλη την επιφάνεια.

Ψήνουμε για 40-45 λεπτά μέχρι να ροδίσει και να φουσκώσει.

Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε